Voluntariatul în România are nevoie de PR

Voluntariatul are nevoie de PR

Voluntariatul in Romania nu are o imagine tocmai bună, nici in mediul academic, nici in familie, nici în societate.

Doar mediul privat astăzi apreciază si încurajează voluntariatul pentru că se confruntă în mod direct cu lipsa de experiență și slaba pregătire a tinerilor care vin la interviu și care ulterior reprezintă un alt cost pentru companie de educare.

Mediul academic se încăpățânează să creadă că scoate genii, iar părinții știu asta deja, așa că voluntariatul este văzut ca:

  • a) o scăpare de la cursuri și învățământul de calitate,
  • b) o metodă de a copilări și a te distra,
  • c) e metodă a unora mai deștepți de a face mulți bani pe munca copilului fără să îl plătească și
  • d) lipsă de timp pentru prieteni.

Nimeni nu vrea să vadă realitatea în afară de companii, tineri cu multă informație, care nu știu cum să o aplice, de ce este importantă, care nu știu cum să lucreze în echipă, sau interdisciplinar, care nu au avut cum/când și unde să dobândească simțul practic.

Voluntariatul este o șansă ratată, din păcate

Dupa 7 ani și lucrând cu sute de voluntari, și eu făcând parte din această majoritară categorie de ong-iști nesusținuți, am ajuns la concluzia că voluntariatul în România are mare nevoie de PR, oamenii trebuie să înțeleagă avantajele implicării într-un ONG cât mai devreme posivbil ca mai apoi să decidă dacă vor să se angajeze, să devină antreprenori sau să schimbe lumea dintr-un ONG, variantă la fel de plauzibilă.

Voluntariatul îți oferă  enorm de multe posibilități fără niciun risc aproape. Capeți experiență, te dezvolți profesional și personal, ai posibilitatea să experimentezi, să greșești, să cunoști oameni, să-ți formezi o rețea, să înveți cum să te comporți în societate, să cunoști industria în care vei activa, să-ți crești șansele de angajare dacă asta îți dorești,

Acum dacă ai peste 20 și puțin de ani este aproape rușinos să faci parte full-time dintr-un ONG.

În principiu înseamnă că nu prea ai reușit să faci ceva ‘serios’ în viață. Și noi, după ani de zile, performanță și premii avem aceeași problemă. Toți ‘stakeholderii’ din viața unui tânăr ar trebui să îl încurajeze să facă voluntariat și dacă nu, să o facă un mod informat în bunul interes al persoanei pe care o sfătuiesc.

De asta voluntariatul are nevoie de PR, ca oamenii să decidă în cunoștință de cauză, nu din teama unei figuri malefice numită Soroș care controlează toți ONGiștii din toate colțurile lumii. Pare o glumă, dar am auzit mulți oameni vorbind serios. De ce fac asta? Pentru că nu cunosc, nu știu, nu înțeleg și se exprimă pe baza informațiilor pe care le primesc, online, offline, TV, nici nu contează.

Consecințele unei astfel de schimbări? Uriașe din punctul meu de vedere.

Politicul, societatea, educația, totul cred că se va schimba atunci când românii se vor schimba, iar ONG-urile se ocupă cu schimbarea mai mult ca oricine astăzi, susținute de câteva companii, în general multinaționale. Din acest motiv cred că voluntariatul trebuie salvat, pentru că este primul pas într-un domino de fapte bune și mă tem că acest pas nu poate fi sărit.

1 Comment

  1. Carmen   •  

    Buna ziua. Perfect subliniat – haideti sa facem ceva in privinta asta…pas cu pas. Gasim oameni dispusi sa-si spuna pobestea adevarata despre ei ca voluntari- eu ma bag!

Spune-ti parerea