Criza care va veni, la Digi24

criza care va veni

La invitația Digi24 am răspuns câtorva întrebări ce țin de decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din acordul de climă semnat la COP21. Din punctul meu de vedere decizia de retragere a SUA din acordul de climă de la Paris nu va avea un impact negativ asupra regenerabilelor în România, deoarece reacția UE cred ca va fi una puternică cu politici mai ambițioase în zona de climă.

În România avem probleme mai mari ce țin de leadership la nivel național. Noi nu avem un plan serios și pus la punct de a face tranziția către o economie nepoluantă, avem planuri de investiții în următorii ani în energii poluante, nu avem încă un plan de țară, cu atât mai puțin o viziune pentru următorii 50-75 ani, nu știm să planificăm pentru mai mult de 4-5 ani și chiar și așa implementăm indoielnic ca să nu mai vorbim de problemele ce țin de ignoranță și lipsa ambiției.

Uniunea Europeană, prin victoria lui Macron în Franța s-a întărit puțin, dacă trece cu bine peste atentatele teroriste, cred că putem vedea un viitor mai bun pentru UE. Astfel retragerea SUA în carapace este o bună oportunitate pentru UE de a deveni un leader cu o voce puternică, iar planeta are nevoie de un leader după retragerea SUA.

Dacă vorbim însă la nivel global, impactul este unul foarte grav. Chiar dacă Rusia, India, China au declarat că nu se retrag din acord, tinta de 2’C pana in 2100 era deja una ambițioasă, iar retragerea SUA face acest lucru și mai dificil. Din fericire însă, sunt foarte multe companii care s-au autoreglementat, sunt o serie de state din SUA care se autoreglementează si au declarat că vor respecta obiectivele discutate la COP21.

Problemele de mediu, încăzlire planetei, creșterea nivelului de CO2, ridicarea nivelului mărilor și oceanelor, fenomene meteo extreme, problemele deșeurilor, poluarea aerului sunt probleme reale, iar cei care nu cred asta sunt ignorați și merită consecințele. Păcat că suntem împreună într-o barcă care se scufundă.

Acum suntem în aceeași situare ca înainte de criza financiară

Avem varianta să credem și să acționăm sau cea mai facilă – să spărăm că nu ni se va întâmpla și apoi să suferim consecințele. Diferența față de 2007 este că în cazul schimbărilor climatice va avea loc un efect de domino și planeta se va încălzi accelerat. Nu avem nicio idee însă de cum putea opri sau rezolva problema și de data aceasta nu se va reduce la a nu ne mai cumpăra cele mai scumpe lucruri ca după criza financiară.

Criza care va veni este cea a sustenabilității cu grave probleme de climă, cred că o vom întâlni în acest secol. Nu pot să îmi dau seama dacă va fi după sau înainte celei de angajări, sau revoltelor ce se vor întâmpla atunci când a 4-a revoluție industrială se va întâmpla, când roboții și AI vor lăsa fără joburi zeci și sute de milioane de oameni. Din fericire în acest interval se vor întâmpla și foarte multe lucruri bune, dar sustenabilitatea, revoltele și evoluția inteligenței artificiale sunt  principalele amenințări ale secolului, din punctul meu de vedere.

Câteva informații despre COP21 într-un raport al EY International.

Spune-ti parerea