UE: The Smart Cities of Tomorrow

In 2011 Uniunea Europeană a emis un raport despre ”Cities of Tomorrow: Challenges, Vision, Ways Forward” [99 pag] foarte bun, iar împreună cu el un studiu de caz cu 10 orașe din Europa [248pag] care au rezolvat o serie de provocări locale diferite și modalitățile prin care au făcut-o. Acestea sunt 2 documente pe care orice Primar și angajat al primăriilor ar trebui să îl cunoască.

2/3 din întreaga populație a europei locuiește la oraș, iar procentele devin din ce în ce mai mari pe măsură ce trece timpul din cauza oportunităților mai mari de la oraș, accesului la educație și sănătate, a standardului de viață mai crescut. Aici sunt de fapt 2 categorii de probleme care trebuie rezolvate, una cea a mediului urban și altă categorie a mediului rural prin stoparea migrației spre orașe prin investirea în standardul de viață al agricultorilor și a celor care nu locuiesc în orașe. Revenind la primul set de probleme.

Documentul analiează orașele din punct de vedere al economiei, modul de guvernane, ecologiei, diversității sociale și încearcă să seteze o direcție comună pentru uniunea europeană la nivel de strategie și puncte comune, realizarea unor orașe care să rezolve o foarte mare parte din probleme cu care orașele se confruntă acum, lucruri care se vor agrava pe măsură cu trecerea timpului și migrația spre orașe a unui număr din ce în ce mai mare de oameni din zona rurală.

Unul dintre cele mai des întâlnit concepte este cel de ”holistic approach” și anume de abordare ”cu totul” nu doar anumite particulariăți pe care rezolvându-ne, creem de fapt alte probleme. Pentru a produce o schimbare trebuie să înțelegem problemele și implicațiile lor în contextul întregului oraș și impactul asupra locuitorilor din toate punctele de vedere.

Spune-ti parerea