Smart-Cities

Din 1990 și până în 2040 populația planetei va crește cu 73%, ajungând de la 5.3 milioane la 9.2 miliarde oameni pe planetă, iar acum 200 de ani eram doar 1.5 miliarde. Suntem din ce în ce mai mulți, dar asta nu este în niciun caz un lucru rău, nu numărul este problema, ci comportamentul nostru iresponsabil care va trebui să devină ‘smart’ foarte rapid.

Peste 50% din populatia planetei trăiește astăzi în orașe ce ocupă doar 1% din suprafața planetei, și consumă 75% din necesarul de energie și 80% din emisiile de CO2 datorită nivelului de trai, al oportunităților, accesului la educației, sănătate, etc. Trendul va continua, iar în 2050, orașele vor adăposti peste 70% din populație și anume 6.3 miliarde de oameni, în timp ce în 1960, doar 34% din populație locuia la oraș.

Smart cities înseamnă mai mult decât miliarde de senzori, camere, procesoare și softuri, mai mult decât decizii luate de administrația locală. Orașele inteligente pot funcționa doar cu cetățeni inteligenți, informați, cărora le pasă și înțeleg că lucrurile nu se schimbă de la sine și că trebuie să se implice în comunitate. Într-un astfel de oraș costurile locurii nu sunt mari, nu ne pierdem timp în trafic, nu generăm deșeuri și poluare, nu devenim mai stresați și mai bolnavi, un smart city contribuie la bunăstarea noastră, la nivelul de trai, ne face mai fericiți.

Cel mai simplu mod de a-ți da seama dacă un oraș este cu adevărat smart este să te uiți la locuitori dacă zâmbesc sau nu.

Articole despre Smart Cities