In cautarea Pietrei Filosofale

Cum in viata mea se intampla o sumedenie de lucruri, m-am regasit si eu in fata necesitatii de a fi mai productiv. Rapid. Cum sa fii mai organizat, cum sa iti incepi ziua pentru a fi mai productiv, cum sa o termini, cum sa-ti faci liste de ToDo si cum sa le respecti, am  dedicat sute de ore studiului acestui fenomen. A functionat? Cu siguranta, Da! Problema este ca eram convins ca puteam sa retin mai repede, mai mult. Dar cum?

Intr-o lista de carti recomandate de Forbes am gasit Moonwalking with Einstein, scrisa de Joshua Foer, un tip normal cu o memorie normala, care a castigat U.S. Memory Championship dupa ce a exersat un set de tehincii timp de aproape 1 an. Aceste tehnici exista inca din Grecia Antica, dar au fost pierdute odata cu aparitia tiparului in secolul 15. Apoi am regasit-0 in lista de carti pe care Bill Gates le recomanda. Prin urmare am descarcat-o in primavara lui 2012 si am inceput sa o citesc pe mobil. Orientarea mea spatio-temporara m-a facut sa o abandonez rapid din lipsa de timp odata cu inceperea constructiei casei PRISPA in Bucuresti si apoi la Madrid. Au fost insa 2 motive majore pentru care am revenit la aceasta carte acum mai putin de 2 luni.

1) In timp ce eram la mare, pe plaja din navodari, si citeam o carte geniala despre Leadership, am descoperit nu numai ca nu pot sa memorez pasaje de care eram foarte interesat, mesaje puternici demne de retinut, dar uitam repede si ideile mari. Frustrant, iroseam timp. Si cat de multe lucruri erau pe care voiam sa le retin si nu puteam… Fie ca vorbim despre stiinta, cultura, facultate sau date importante despre persoanele dragi. De ce nu reuseam sa memorez oricat de mult m-as fi concentrat?

2) La lista cu toate lucrurile de facut pana in vara lui 2014 am mai adaugat un obiect major in urma cu ceva timp, sa plec (cel putin pentru o perioada) la studii/munca in Germania. Asta inseamna sa invat limba germana la nivel de B1 in sub un an si apoi sa ajung rapid la C1. Nu este ceva imposibil, dar este destul de greu de realizat in conditiile in care timpul este principalul meu inamic si efotul psihic si fizic este deja suficient de mare. Dar atat timp cat mai tine sfoara, s-o intindem. Zic.

Si ZBANG! Mi-a revenit in cap imaginea potiunii magice care iti poate dezvolta capacitatea de memorare intr-un mod incredibil in sub 1 an, fix cat as avea eu la dispozitie. Nu era marketing ieftin, citisem recenzii, vazusem pe TED, povestea era reala. Un tanar jurnalist a efectuat acest experiment timp de 1 an si a reusit niste lucruri incredibile.

Planetele se aliniasera, femeia grasa cantase si dintr-o data gasisem rezolvare la toate probleme mele! Daca as putea sa memorez si as fi de 2 ori mai eficient nu numai ca proiectul ar merge mult mai bine, dar as invata mult mai repede la facultate, iar obiectivul de a invata germana in sub 1 an in conditiile date este chiar realizabil. In plus, as putea sa invat despre toate lucurile care ma pasioneaza si despre care as vrea sa stiu si sa discut. Entuziasmul era la cote maxime asa ca m-am apucat de citit. Acum 18 minute am terminat de citit cartea. Va urma…

Spune-ti parerea