23 de ani

Anul acesta se implinesc 25 de ani de la revoluție și 23 de ani de când m-am născut. Lucrurile s-au schimbat extraordinar de mult atât în România, dar și în mini-universul meu. 25 de lecții pe care le-am învățat și pe care sper să nu le uit prea curând. Ordinea este random, toate mi se pare la fel de importante.

 1. Orice îți dorești este realizabil dacă ești dispus să muncești mult, să ai răbdare și să păstrezi raportul 80% asculți, 20% vorbești.
 2. Eșecul este firesc. Când ieși din zona pe care o cunoști este normal să greșești, dar învățăm și doar așa mergem mai departe.
 3. Fă-ți planuri pe termen lung și fii ambițios, e important să știi pentru ce îți dedici atât timp, energie și bani.
 4. Dozează-ți timpul, energia și bani în funcție de planul pe termen lung. Dacă vei rămâne fără una din ele consecințele vor fi dezastroase.
 5. Nu te da bătut când vei da de greu și reține punctul 1. Dupa multe eșecuri va veni succesul.
 6. Mulți îți vor spune că e imposibil, că ești prea visător. Întreabă-i ce îi face să creadă asta și preia doar informația relevantă din feedbackul lor, fără încărcătura emoțională
 7. Ia pauze, relaxează-te și depărtează-te puțin de lucrul care îți ocupă tot timpul.
 8. Înceacă să privești lucrul pentru care îți dedici tot timpul din depărtare și gândește-te dacă este ceea ce îți dorești și dacă se îndreaptă într-o direcție bună
 9. Zâmbește în fiecare zi. Este bun pentru parteneri, bun pentru echipă și bun pentru tine. Îți va schimba atitudinea și modul în care percepi ce ți se întâmplă.
 10. Citește mult lucruri din domeniul în care activezi.
 11. Citește mult noțiuni de cultură generală.
 12. Citește despre marketing, branding și public speaking, iar apoi aplică. Este esențial indiferente de domeniul în care activezi.
 13. Mergi la conferinte și evenimente mișto. Vei afla lucruri noi, vei cunoaște oameni noi, vei fi informat.
 14. Banii contează mai puțin decât credem. Vrei să participi la conferinte și nu ai bani, fii voluntar, oferă ceva ce ai: Timp/Energie și Promovează/fă poze/însoțește oamenii la masă oamenii la masă.
 15. Nu urla și nu te enerva. Așa vei găsi argumentele potrivite, nu vei regreta lucruri aiurea spuse la nervi, vei fi mândru că ai reușit ceva ce puțini reușesc
 16. Învestește în relația cu subalternii, cu colegii, cu superiori, cu familia, cu prietenii, cu toți oamenii pe care îi întâlnești. Singur nu vei reuși nimic pentru că nu vei sprijin când vei da de greu, nu vei avea un echilibru când vei da greș, nu vei avea de ce să te agăți. (Diagrama echilibrului aici)
 17. Învestește în tine! Cunoștine, Branding, Public Speaking, Networking, dar este foate important și cum te imbraci, cum arăți, ce produse folosești, ce gesturi ai, cum fumezi (dacă fumezi). Toate acestea contribuie la profilul tău psihologic. Dacă nu îl poți schimba, măcar controlează-l.
 18. Adu inovație în tot ceea ce faci, cum te prezenți, cum arăți, cum comunici.
 19. Pleacă de la ideea că nu știi nimic și fii pregătit să nu ai dreptate.
 20. Află ce a fost deja realizat și inovația de la cel mai înalt punct. Nu pierde timp și energie inventând ceva ce există deja.
 21. Niciodata să nu fugi de probleme, infruntă-le. Altfel ele vor crește și te vor distruge.
 22. Învață să spui nu.
 23. Greșește, te rog și învață din greșeli. Grav este să nu faci nimic din teama de a nu greși.
 24. Remarcă-te prin rezultate, dar ai grijă să le faci cunoscute. Oamenii te ascultă mai atent după ce află că experiența ta este relevantă.
 25. …. aici vă rog pe voi să adăugați o lecție.

Spune-ti parerea