#9 Cum să citești o carte – Mortimer Adler

cum sa citesti o carte

Anul acesta mi-am propus sa citesc mult și având nevoie de timp am început prin a învăța cum să fiu mai productiv. Apoi mi-am dat seama ca citesc prea încet si am facut un alt curs de speed reading si memorare, ulterior fiindu-mi recomandată o carte despre cum să citești o carte – interesant, nu?! mai ales că a fost scrisă în 1940, o carte pe cât de utilă, pe atât de ignorată.

Cititul este un sport care se învață

Cititul este și el un sport care se învață, poți fi amator sau poți face performanță, depinde de cât de mult îți dorești și cât efort ești dispus să depui. Diferența stă în faptul că la citit nu știi că o faci prost până când nu îți spune cineva sau până când citești o astfel de carte. How to read a book își propune să te învețe cum să citești, ce tehnici există, ce reguli, ce facem greșit și prezintă 4 nivele de învățare, noi fiind învățați doar primul în școala primară. A nu se înțelege că orice carte trebuie citită cu maximă atenție, este responsabilitatea cititorului să aleagă dacă o carte merită o atenție sporită sau o abordare rapidă este suficientă.

Cititul este de 4 tipuri și acestea sunt:

 • 1. Elementary, adică cititul in care înțelegi cuvintele și atât, deseori folosim subvocalizarea (cititul cuvintelor în gând), lucru care ne îngreunează viteza cu care citim
 • 2. Inspectional, ce are 2 componente: A) Pre-reading (Prefață, Cuprins, Despre autor) și B) Superficial Reading (să treci super rapid prin text)
 • 3. Analitical și presupune un set de 15 reguli și 4 întrebări generale. Ideea în mare este despre a citi activ, de a analiza critic, de a întreba de ce mereu
 • 4. Synthopical, ultimul nivel al excelenței :), presupune citrea prin comparație, să citești mai multe cărți (referințe) pe același subiect

Cartea are 4 întrebări de bază și un set de 21 de reguli

Cartea are 417 pagini și 21 capitole împărție în 4 părți. Sunt prezentate cele 4 tipuri de citit, cele 4 întrebări generale, 15 reguli pentru cititul Analitic și 6 despre cel Synthopical, o carte este o conversație și de-abia acum învățăm cum să o purtăm. Revenind, cele 4 întrebări sunt:

 • 1. Despre ce este cartea
 • 2. Care sunt ideile principale
 • 3. Este adevărat, total sau parțial
 • 4. Ce urmează? La ce poate folosi cartea și informațiile?

Cele 15 reguli ale cititului analitic 

A. Despre ce este cartea?
1. Clasificarea cărții în funcție de subiect
2. Despre ce este cartea in mare
3. Care sunt ideile principale
4. Definirea problemelor pe care autorul vrea să le rezolve

B. Interpretarea conținutului
5. Definirea termenilor în acord cu autorul
6. Căutarea celor mai importante propoziții
7. Definirea argumentelor principale
8. Ce probleme a rezolvat, ce nu a rezolvat și ce a realizat că nu a rezolvat

C. Critica constructivă a textului
9. Nu critica până nu ai înțeles textul
10. Nu fi în dezacord subiectiv
11. Critică constructiv folosind argumente bazate pe fapte, nu simple opinii
12. Găsește unde autorul este neinformat
13. Găsește unde autorul este informat greșit
14. Găsește unde autorul este ilogic
15. Găsește unde analiza autorului este incompletă

Spoiler alert, dacă citești asta încalci deja o regulă

Atunci când citim este bine să o facem prin prisma experințelor noastre, în context cu alte cărți, citind alte comentarii sau cărți de referință: enciclopedii și dicționare. În liceu citeam comentariile înainte să citesc cartea și am format astfel un obiecei greșit. Acest lucru însă îți îngrădește modul în care privești cartea. Din acest motiv vă recomand să nu citiți mai departe până nu citiți cartea.

Sunt 7 categorii diferite de cărți

 • 1. Cărți Practice
 • 2. Beletristică
 • 3. Povești
 • 4. Istorie
 • 5. Sțiință și Matematică
 • 6. Filosofie
 • 7. Științe sociale

Synthopical este ultimul stadiu al cititului

Remarcabil la al 4-le-a tip este ca citind mai multe cărți pe un subiect tu vei veni cu o viziune noua de orice exista in oricare dintre cărți. Problema apare prin prispa faptului că nu știi ce cărți tratează partea de care tu ai nevoie și pentru procesul de selecție folosești Inspectional Reading. Diferit în cazul acestui tip de citit este schimbarea focusului de pe cartea în sine pe nevoia cititorului care trebuie să rămână obiectiv pe toata durata incursiunii.

Cele 6 etape ale acestui stadiu sunt:

 • 1. Crearea unei tentative de bibliografie și inspectarea tuturor cărților, putem folosi Syntopicon
 • 2. Găsirea pasajelor relevante
 • 3. Bringing the author to term prin realizarea unei terminologii neutre
 • 4. Definirea clară a unui set de întrebări neutre
 • 5. Definirea problemelor și clasificarea răspunsuriloe pe categorii
 • 6. Analizarea discuției plecând de la mare la mic

În concluzie, această carte ar trebui predată în școli

După ce citești această carte îți dai seama că nu știai să citești, că nu te-a învățat nimeni cum să o faci eficient și nici nu ți-a zis că ar mai fi niște pași pe care trebuie să îi urmezi, iar Adler și Van Doren fac o treabă foarte bună.

Chiar dacă pe alocuri autorii par să contrazică conceptul de speed reading, nu sunt neapărat de acord deoarece în campionatele de speed reading în ultimii (zeci) de ani se măsoară și gradul de retenție a informației, dar susțin ideea că anumite pasage trebuie citite mai repede și altele mai încet și analizate mai profund.

Să căutăm cărțile provocatoare care să ne schimbe

Scopul cititului este să te schimbe sau să te distreze, important este să rămâi cu ceva după ce citești. Poate fi o informație, o idee, pot fi răspunsuri sau mai mutlte întrebări, oricum ar fi o carte trebuie trăită, iar pentru asta trebuie să ‘question the book’.

Trebuie să încercăm să citim cărți mai grele decât putem, să ne impingem limitele, trebuie să fie un efort să le deslușim, o carte trebuie să fie un atrenament pentru creier care să ne ‘’stretch our mind’’.

PS: Chiar dacă această recenzie este una consisentă, ea nu acoperă toate informațiile care sunt prezentate în carte și nici nu și-a propus, din acest motiv recomand cumpărarea cărții și o citire aprofundată, eu am luat-o de pe Amazon, ca pe toate celelalte.

[Kindle] Mortimer Adlert: How to read a book – este Cartea Săptămânii 9 din seria #1CartePeSăptămână!

Spune-ti parerea