Scopul locuințelor și al orașelor

Se discută foarte mult despre smart cities și smart houses, dar ce înseamnă smart? Din păcate, în mare majoritate a situațiilor, ne gândim doar la tehnologii integrate în orașe sau în case. Cred că dacă vorbim de orașele viitorului, componenta smart este doar una din multele schimbări care trebuie să aibă loc, dar revenind.

Care este scopul unui oraș sau a unei locuințe?

Când vorbim despre orașele viitorului trebuie să ne gândim la scopul orașelor și anume acela de a face viața oamenilor mai fericită, sănătoasă și sigură, cât și despre tot universul vieții unui om, de la accesul la educație, la egalitatea de șanse, de sexe, etnică, la infrastructura de transport, la densificare inteligentă.

Dacă stăm și ne gândim în felul acesta putem observa că orașele acum nu răspund acestui scop, nici ele, nici casele. Mai mult decât faptul că nu oferă aceste lucruri, au și un impact negativ asupra mediului, un consum mare de energie, apă și generează foarte multe deșeuri, iar aprovizionarea cu mâncare și apă a locuitorilor este și ea o problemă majoră. Toate acestea devin probleme din ce în ce mai mari peste care nu putem trece și la care trebuie să găsim soluții. În acest moment peste jumătate din populația globului trăiește la oraș, iar în 2050 cam 70% din populație va locui la oraș.

orasele viitorului, locuintele viitorului

4 recomandări pe subiect

  • https://futurecitiesenviro.springeropen.com/articles/10.1186/s40984-016-0014-2
  • http://www.popularmechanics.com/home/how-to/g1009/the-house-of-the-future/
  • http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/studies/pdf/citiesoftomorrow/citiesoftomorrow_final.pdf
  • https://www.raconteur.net/technology/the-future-of-smart-cities

Ce așteptări au viitorii locuitori?

Cred că atunci când vorbim despre clădiri, case și orașe ar trebui să ne gândim la cum vor fi locuite și la locuitorii lor și aici trebuie neapărat să ne uităm la tipurile de generații. Așa cum am putut vedea schimbări majore între modul de viață al generațiilor, așa trebuie să ne gândim și la particularitățiile generațiilor următoare de locuitori, să proiectăm locuințe pentru generația Y,Z sau Alpha ca până acum ar înseamna să proiectăm calculatoare pentru bunicii noștri.

  • Baby boomers, Born: 1946-1954
  • Generation Jones, Born: 1955-1965
  • Generation X, Born: 1966-1976
  • Generation Y, Milleniums, Born: 1977-1994
  • Generation Z, Born: 1995-2010
  • Generation Alpha, Born: 2010+ [detalii]

Casele acum se fac ca dekstop-urile în anii 2000

Presupunând că ne putem face o idee despre ce fel de case și orașe își doresc oamenii, apare întrebarea de cum construim un astfel de viitor și cred că răspunsul poate veni uităndu-ne la alte industrii. Din punctul meu de vedere, locuințele acum sunt în aceeași etapă în care era tehnologii prin 2000 când îți făceai un dekstop lucrând cu un ‘proiectant’, cumpărându-ți componentele și apoi o firma de ‘construcții’ îl asambla, această abordare generând costuri bani, timpi pierduți, bătaie de cap, probleme de compatibilitate și ulterior o lipsă a răspunderii în caz de probleme.

Asta se întâmplă acum și cu locuințele, iar răspunsul la această întrebare cred că este o companie care să ofere un produs integral realizat printr-o abordare holistă, ala cum acum îți cumperi un laptop și nu îți pasă dacă procesul, placa de baza și memoria funcționează împreună, iar dacă se strică nu te interesează care este firma producătoare a componentei.

Construcțiile și lipsa inovației în această zonă

Mai departe, tot dacă ne uităm la alte industrii, fie că vorbim de industriile din tehnologie, telefonie sau auto putem observa că în zona construcțiilor nu au avut loc prea multe inovații la nivel global in ultimele sute de ani și putem vorbi cu atât mai puțin de tehnologii disruptive adoptate la scară largă. Cu siguranță există o serie de inovații în zona de clădiri de birouri, zgărie-nori, dar sunt realizate la nivel particular.

Probabil cel mai mare potențial îl au printerele 3D și au apărut deja primele case (prototipuri, de expoziție sau doar ciudățele) la un cost destul de ok. Desigur, aici este un fel de uber-legislation problem vis-a-vis de autoriații și avize, deci va dura destul de bun până când va fi adoptată și această tehnologie. O altă tehnologie cu mare potențial este legată de internet of things și big data, dar despre asta data viitoare.

Administrația, esențială în crearea orașelor viitorului

Chiar dacă la nivel individual fiecare își poate construi propria locuință în funcție de bani, cultură și educație (câț și legislație, desigur), în cazul unui oraș și a locuirii colective lucrurile se complică. Pentru crearea orașelor viitorului ai nevoie de investiții în infrastructură, de consens și de legislație pentru a îi realiza, de o strategie pe mai mult de 4 ani și politici publice adecvate, plus foarte multă educație și răbdare, toate lucruri foarte complicate și aproape de neconceput acum, dar…

Aici în general ne oprim la o discuție de oul și găina, degeaba face X și Y, dacă primăria nu va face, noi suntem mici, ei decid. Dacă nu vine top-down nu putem realiza, dar putem vedea că există soluții de tip buttom-up, iar exemplul politicilor lui Obama este concludent: La început politicile nu au fost atât de pro LGBT de ex. pentru că populație nu era pregătită, dar când presiunea din partea populație a crescut (neînsmând că a trebui să ajungă majoritate, ci doar să fie semnificativă) și politica lui s-a schimbat. Oricât de mult ne displace, conducătorii reprezintă populația atât la nivel local, cât și la nivel național (european, regional, etc).

Spune-ti parerea