Clădiri Verzi

Încă de acum 200.000 ani cea mai mare nevoie a omului a fost și a rămas cea de supraviețuire, iar din acest motiv am căutat adăpost Înițial pentru a supravițui – adăpost față de prădători, față de ploaie, vreme și intemperii ce ne puteau ucide, iar ulterior pentru confort, statut sau plăcere.

În funcție de specificiul populației, cultural sau climă, clădirile și aștepările noastre diferă. Europenii percep altfel clădirile față de Americani, Indieni sau Asiatici, Nordici altfel decât cei din Italia sau Spania. Fie că vorbim de percepția ca design sau a materialelor alese, utilizare a spațiului sau gradul de proprietate ca variază la țară la țară în funcție de trecut mai mult sau mai puțin comunist sau instabil.

Ce trebuie să realizăm însă este că 80% din timp în petrecem în clădiri, fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală și alte activități casnice așadar clădirile au o influență critică asupră siguranței, sănătății și productivității noastre.

Sustenabilitatea este una dintre cele mai mari provocări ale acestui secol, iar încălzirea globală este una dintre cele mai mari amenințări pe care umanitatea le-a văzut în ultimii mii de ani. Clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 la nivelul Uniunii Europene, având astfel un rol critic în protecția mediului și stoparea încălzirii globale.

Cladiri verzi sunt acele clădiri sigure și sănătoase pentru ocupant, dar și pentru mediu, care folosesc materiale cât mai locale, care nu sunt toxice sau poluante, clădiri cu un consum mic de energie și preferabil o producție proprie de energie verde regenerabilă, au de asemenea nu consum mic de apă, iar clădirea are o amprentă cât mai reducă de CO2 și o energie înglobată cât mai mică.

Articole despre Cladiri Verzi

 

casa verde

Sursa Foto