Hai să vorbim despre violența în România

  • 3 din 10 românce au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani.*
  • 1 din 4 femei este agresată fizic sau sexual de partenerul de viaţă cel puţin o dată în viaţă.**
  • Mai mult, 75% dintre aceste cazuri rămân neraportate.**

În general ne raportăm la probleme în funcție de cât de mult se vorbește despre ele, nu în funcție de statistici. Mai mult, dacă sunt genul de informații care nu ne plac, le ignorăm, fie că auzim de ele sau chiar luăm parte, indiferent dacă abuzurile sunt verbale, fizice, sexuale și au loc în familie, la muncă sau pe stradă.

Ar trebui să vorbim mai mult despre violența de toate felurile, să ne implicăm și să luăm măsuri, violența și abuzurile ar trebui să nu mai fie un subiect TABU și aparent o problemă inexistentă deoarece situația este de-a dreptul înfricosătoare.

30% dintre români sunt de acord cu afirmaţia că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor“, iar 6,4% susţin că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“, în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului“. Potrivit aceluiaşi sondaj, 8,1% dintre respondenţi cred că „bătaia este ruptă din rai“.***

Astăzi are loc Marșul “Împreună pentru siguranța femeilor!”, începând cu ora 15.00. #STOPVIF #NuEstiSingura. Felicitări tututor celor care încearcă să trăzească România la realitate și să ia măsuri care chiar au rezultate pozitive.* Potrivit studiului din 2014 al Agenţiei Europene pentru Drepturile Fundamentale privind violenţa asupra femeilor.
** Potrivt rapoartelor recente ale Ministerului Public – 2015
*** Potrivit unui sondaj INSCOP

Spune-ti parerea