Schimbări pozitive în următorii 25 de ani

În ultimii ani am ailevenit din ce în ce mai pasionat de cum va arăta lumea în viitor, impresionat de cei care își imaginează viitorul și fascinat de cei care îl crează, despre acest ciclu care se tot repetă și definește progresul, despre Jules Verne și transformarea science-fictionului în realitate. Cred că urmează cei mai interesanți 25 de ani din istorie și vreau să fiu parte din poveste.

Cele mai rapizi schimbări din istorie vor fi în următorii 25 de ani

În opinia mea și nu numai, următorii 25 de ani vor fi cei mai rapizi în schimbare din toate timpurile. Pe durata unei singure generații vom vedea schimbări uriașe în toate domeniile vieții și cred că tinerii din ziua de astăzi, în planificarea viitorului lor, ar trebui să ia în calcul și viitorul comunităților în care vor trăi, contextul în care vor exista, influența roboților și a Artificial Inteligence asupra locurilor de muncă, asupra societății. Acum am 25 de ani, lumea arată deja foarte diferit decât arăta în 1990 și se va schimba și mai mult în următorii 25.

Democratizarea transportului, vom călători ieftin, rapid și ușor

Transportul a fost al 2-lea cel mai important factor în progresul omenirii de-alungul timpului, pe primul loc fiind momentul în care am început să gătim mâncarea și am evoluat din postura de om vânător în homo-sapiens. Primul mijloc de transport a fost calul, apoi bicicleta, trenul, motorul cu combustie în revoluția industrială și ulterior motoarele electrice. În următorii 25 de ani cred că toți oamenii, produsele și ideile vor putea călători mult mai ieftin, mai rapid și mai ușor pe (aproape) tot globul, 9.3 miliarde de oameni din 2042 vor putea circula liber, trăind astfel într-o lume mai inclusivă și unită, în care vom accepta alte idei, culturi, etc mai ușor.

Tehnologia ne va schimba viața în bine și în rău, iar noi vom alege cum.

Inteligenta Artificială va deveni mai deșteaptă ca noi, dar nu mai înteleaptă și creativă, aceste 2 caracteristi vor rămâne pentru încă ceva timp particulare oamenilor. Roboții vor prealua marea majoritate a joburilor care presupun acțiuni repetitive și simple, cam 70-80% din joburile de acum vor dispărea și va trebui să învățăm chestii mai complexe și non-repetitive. Vom fi mereu conectați la internet, telefoanele vor dispărea, ecranele vor dispărea, tehnologia va fi integrată în noi prin Virtual Reality și Augmented Reality, vom lucra mai puțin, dar mai eficient, ne vom juca mai mult. Noi vom decide dacă vom lăsa tehnologia să ne conducă viața sau o vom folosi în mod responsabil.

Democratizarea energiei, vom produce energie singuri, ieftin și local

Prețurile panourilor fotovoltaice s-au ieftinit foarte multe în ultimii 10 ani, ajungând deja să fie o investiție rentabilă pe termen lung. În viitor, prețul de investiție inițial va scădea foarte mult atât pentru panouri, cât și pentru sistemul de stocare. Vor apărea virtual power plant pentru micro-comunități, astfel încât soluția nu va fi nici una puternic centralizată (ca acum) nici foarte descentralizată (la nivel de individ), ci una optimă: vom avea comunități care să facă sharing de resurse, aici vorbind de energie, vor produce și consuma asincron.

Oamenii se vor concentra la orașe, iar apoi trendul va fi inversat

Astăzi peste jumătate din populație trăiește la oraș, motivul acestei migrații a fost dat în special de accesul la resurse, la educație, la sănătate, la locuri de muncă, la progres până la urmă și va mai continua o perioadă de timp. Ulterior, prin faptul că locuința va deveni universul nostru și vom lucra/învăța de acasă, vom ajunge ușor în oraș în mașina electrică cu pilot automat. Astfel va conta mai puțin locația în care trăim, așa că vom părăsi aglomerația orașelor și ne vom întoarce în natură, alegând să mergem doar ocazional în jungla urbană, devenind o alegere, nu o necesitate.

Orașele se vor schimba parțial, în bine majoritatea și vor apărea primele orașe ale viitorului, dar mai mult despre asta în curând aici.

Companiile cu evaluare de peste un triliard

În contextul în care în 2042 vom fi 9.3 miliarde de oameni, țările sărace vor deveni mai bogate și standardul de viață va crește puternic în aceste țâri, vom avea primele companii cu evaluări de peste 1.000.000.000.000 eur. Ele vor fi în zona serviciilor și a produselor de larg consum la nivel global, cine va deține majoritatea pieței în aceste zone va ajunge la astfel de evaluări, probabil maxim 2 companii per industrie, Amazonul prima, desigur.

Nu vom mai deține nimic, ci vom închiria totul, eficiența va prima

Mai mult, ne vom îndrepta către o lume în care nu vom deține niciun produs, ci vom fi mai orientați către eficiență și deci către sharing de resurse. Când nu vom folosi mașina, se va plimba altcineva (asta deja se întâmplă), când nu vom folosi circularul (îl vom returna de unde l-am închiriat), comportamentul acesta se va generaliza la nivel global.

Venit minim garantat și creșterea bunăstării

Clasele sociale vor exista în continuare, dar clasa săracă va vedea cele mai puternice îmbunătățiri, micșorându-se astfel distanța dintre cei foarte săraci și restul. Companiile vor investi mai mult în bunăstarea celor săraci pentru că vor înțelege aventajele socio-economice ale unui astfel de gest și pericolele generate de lipsa unei intervenții. Nu cred însă că vor mai apărea povești de succes cu oameni care au plecat de jos și au ajuns în top pentru că odată cu AI și robotizarea va deveni foarte greu, dacă nu aproape imposibil, să reușești fără resurse financiare puternice.

Lumea va deveni mai sigură datorită jurnalismului de investigație și ușurinței de distribuie

Odată cu democratizarea accesului la informație și ușurința de răspândire a unui mesaj, infrastructura pentru jurnalismul de investigație s-a ușurat foarte mult. Datorită ușurinței de răspândire a informaților, impactul poate fi mai mare și riscul de a opri o investigație mai mic. Lumea va deveni mai sigură datorită jurnaliștilor care vor expune problemele din ce în ce mai mult ca scop al vieții, nu ca simplu job. Va deveni mult mai greu să operezi ilegal sau imoral under-the-radar pentru că radarul va fi pe toată lumea mereu.

Găsirea unui scop în viață va deveni cea mai mare provocare

Va fi o criză psihologică dată de lipsa unui scop, oamenii se vor orienta mai degrabă către soft-skilluri, către artă, către diferite schimbări în comunitate, va deveni o provocare să ne facem utili și în final sistemul educațional va trebui să răspundă unor noi cerințe. Terorism va fi mai redus, mai nișat, dar cu impact emoțional mai mare. Până când nu ne vom opri din a abandona oameni, nu va fi eradicat.

Democratizarea educației de calitate. Vor dispărea școlile așa cum le știm

Cursurile online vor fi din ce în ce mai răspândite, deoarece reprezintă democratiziarea educației de calitate. Eu, de exemplu, cu 69usd am putut urma un super curs online de la MIT. Odată cu Virtual Reality și Augmented Reality majoritatea oamenilor o să învețe de acasă sau spații de co-working/co-learning și o vor face online.

Copiii nu vor mai avea bone, ci vor învăța de la roboți actualizați cu cele mai tari descoperiri în materie de educație, fiecare familie va avea propriul Einstein ca bonă pe care noaptea îl va ține la încărcat. Într-o astfel de societate, școlile cu curiculă neactualizată, profesori lipsiți de pasiune și cadru rigid vor dispărea, rămânând doar profesorii care pot fi și mentori și care nu vor putea fi înlocuiți vreodată.

Vom trăi mai mult și mai sănătos

Monitorizarea sănătății va deveni ușor accesibilă și ieftină, va fi integrată în produsele pe care le purtăm zi-de-zi, ceasuri, brățări, implanturi, etc. Vom monitoriza și optimiza zilnic. Oamenii vor trăi peste 100 de ani în mod uzual în țărilele dezvoltate.

Concluzia nu este însă prea optimistă.  Ne vom îmbăta cu succes și vom neglija probleme majore

La scară mare cred că lumea va progresa, va deveni mai bună, oamenii mai fericiți într-un anumit sens și mai comozi. Acum, asta cred că va genera un blind-spot, așa cum s-a întâmpla și cu criza financiară. Ne vom îmbăța cu succes încât vom neglija problemele grave ce se vor amplifica. Și eu cred ca vor fi cele legate de sustenabiliate (resurse, mediu, etc) și cele de inegalitate economică între țări. Voi reveni cu un articol cu schimbările negative care cred că vor avea loc în următorii 25 de ani.

Spune-ti parerea